PLANETACLUB

Чи обов’язково вмикати камеру на дистанційному навчанні?

Час читання

4 хвилини

Переглядів

284

Опубліковано

27.01.2022

Оновлено

22.01.2024

Зміст

У 2021 році школярі, студенти, учні освітніх закладів встигли повною мірою відчути, що таке дистанційне навчання. З огляду на відсутність досвіду подібного виду освіти у вчителів, викладачів та учнів виникли різні складнощі.

Батькам необхідно було забезпечити дітей технікою, якісним інтернет-з’єднанням. А вчителям довелося вчитися спілкуватися з дітьми через екран ноутбука, комп’ютера за допомогою веб-камери.

Але не обійшлося без складнощів, і вже більше року батьків, учнів хвилює резонне питання: може викладач змусити учня включити камеру під час уроку чи ні. Розберемося докладніше, що про це свідчить законодавство.

Що про дистанційне навчання та використання камери зазначено у законодавстві?

Щодо того, чи обов’язково вмикати вебкамеру на дистанційному навчанні або можна цього уникнути – буквально закон України про освіту нічого не каже, такого пункту в ньому немає. Але, якщо вчителька змушує дитину увімкнути камеру, загрожуючи незадовільною оцінкою – це вона порушує права учня.

У законодавстві нічого не сказано про те, що без камери школяр не має права бути на уроці, і що це йому загрожує поганими оцінками. Але є ще учитель, який викладає, і цілком ґрунтовно може вважати, що при вимкнених камерах його ніхто не слухає.

Про те, що незадовільна оцінка через технічні несправності, включаючи відсутність камери, – це неприпустимо, зазначено у постанові Кабміну. Подібна поведінка вчителя – порушення критеріїв оцінки учнів. Тому очевидна і цілком законна відповідь на запитання: чи повинен я включати камеру на дистанційному навчанні? – Ні, не зобов’язаний.

Але, незважаючи на це, були випадки, коли діти відмовлялися увімкнути камеру, а деякі вчителі дозволяли собі виключити їх із відеоуроку. Це порушення прав на освіту, прописаних у законодавстві.

Іноді вчителі роблять запис екрана або скріншоти учнів та діляться ними у мережі. Тим самим порушують їхнє право на приватність. Якщо вчителю необхідно зробити скріншот екрану із зображеннями дітей – про це варто попередити заздалегідь. Ті, хто не проти – залишаються в чаті, хто не хоче бути на скріншоті – вимикає камеру.

Що про вимкнену камеру кажуть юристи?

Конфлікт через вимкнену камеру

Конфлікт через вимкнену камеруНа рахунок того, чи зобов’язаний школяр чи ні включати камеру на дистанційному навчанні, розгораються цілі баталії. Вже зафіксовано багато реальних випадків, коли вчитель перевищував повноваження і через дискусію з дитиною щодо вимкненої камери виключав її з відеоконференції – уроку.

Один із найгучніших та резонансніших випадків стався у Дніпрі, у Соборному районі. Дитина відмовилася вимикати камеру, вчителька наполягала та виключила дитину з відеоконференції. Думки розійшлися – багато хто підтримав дитину, але були й ті, кому стала ближчою позиція вчителя. Використання камери у дистанційному навчанні – питання спірне. Але якщо говорити про моральні принципи та повагу до вчителя – все ж таки краще її включати.

Які плюси та мінуси у відключенні камери?

Під час дистанційного навчання, яке, можливо, ще не закінчилося, батьки та учні задавалися питанням: чи зобов’язаний учень включати камеру під час відеоуроку. Залежно від навчального закладу, вчителі та викладачі до цього ставляться по-різному. Переваги та недоліки використання камери у дистанційному навчанні різні залежно від того, з чиєї точки зору їх розглядати.

Плюси використання:

  • Менше списування. Якщо вчитель не бачить учня на екрані, він може сумніватися, а чи не пішов він відпочивати, чи просто відлучився по справах.
  • Видно, хто на уроці. Якщо дитина увімкнула камеру тільки на час переклички, а потім вимкнула або просто відгукнулася через мікрофон, то вчитель не впевнений у тому на уроці він чи ні. А коли дитина постійно на онлайн-уроці, слухає, читає, конспектує, і це вчитель контролює через веб-камеру – сумнівів про його знання та зайнятість не залишається.
  • Вище ефективність навчання та дисципліна. Якщо без камери простіше списати, то з нею учневі це буде це так легко зробити. Від цього оцінки максимально відповідатимуть знанням учня.

Мінуси використання камери:

  • Мінуси використання камериМоральний стан дитини. Не всі хочуть показувати, як живуть, і що довкола них відбувається. Будинок – це місце, яке не всі бажають виставляти напоказ. Також дитині буває комфортніше виконувати завдання або сприймати інформацію, коли вона знає, що на неї не дивляться.
  • Діти молодших класів можуть зірвати урок, спілкуючись щодо іграшок, домашніх тварин. Якщо один почне демонструвати рибок, хом’яків, котів, собак та інших домашніх тварин, інші приєднаються – навіть включена камера не відразу допоможе перевести урок у потрібне вчителю русло.
  • Фінансові витрати. Не всі мають можливість придбати відеокамеру, без шкоди сімейному бюджету.
  • Не варто забувати про інтернет-з’єднання і про те, що для використання камери потрібен найкращий сигнал. Іноді дитина не може увімкнути камеру через технічні складнощі. До речі, якщо школяру не вдалося завітати до уроку через відсутність інтернету – він має право на перездачу.
  • І все-таки, якщо комусь із учнів некомфортно демонструвати себе на камеру і щоб уникнути конфліктів – найкраще навчиться домовлятися з дитиною, її батьками та пояснити, навіщо включати камеру на онлайн навчанні. Зоровий контакт, навіть через екран – це ефективніше звичайного аудіосупроводу.

Висновки

Отже, щодо того, чи вчитель може вимагати включити камеру – відповідь “ні”. У законодавстві поки що немає такої постанови, яка б свідчила про необхідність включати камеру при віддаленому навчанні.

Але у світлі ефективності навчання, користі для дитини – звичайно, краще, коли вчитель бачить учнів. Статистика вже показала, що на дистанційному навчанні діти отримували більше хороших оцінок, ніж при відвідуванні занять у школі. Але за знаннями, у переважній більшості ці оцінки не відповідають дійсності.

Займаючись своїми справами при вимкненій вебкамері (насправді в більшості випадків так і відбувається) діти не залучені до процесу навчання і нічого не сприймають. Вся інформація проходить повз. Включена камера на уроці змушує учня брати участь у тому, що відбувається. Слідкувати за перебігом уроку, і так чи інакше засвоювати інформацію, що подається викладачем. Вчитель бачить, що він викладає живим учням, а не чорним квадратикам на екрані і він працює не дарма. Враховуючи вищезазначене, батькам рекомендується забезпечити дітей засобами відеозв’язку. Це найкраще для них. Зрозуміло, хто реально отримує знання, займається, слухає вчителя, пізніше успішно складе ЗНО, іспити і вступить до ВНЗ.

У нас, в онлайн-школі Planetaclub, досить часто зустрічаються учні, які не бажають включати камеру. Але ж у нас інша ситуація. Ми пропонуємо платне навчання. Батьки дуже зацікавлені, щоб діти отримали знання. Так, згідно із законом, ми також не маємо права вимагати від учня включити камеру, але ми наполегливо рекомендуємо батькам проводити роз’яснювальні бесіди зі своїми дітьми, щоб ті з’являлися на екранах викладачів і брали активну участь в освітньому процесі. В іншому випадку платне дистанційне навчання буде малоефективним. У всіх випадках батьки йдуть на зустріч.

Статті з блогу

Навіщо потрібна математика
Stem підхід и steam підхід у навчанні
Як вивчити таблицю Менделєєва?
НМТ чи ЗНО? до чого готуватися випускникам? Предмети на НМТ 2023

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

1 Комментар
Старіші
Новіші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Настасья
18.02.2024 08:49

Дуже класно👉🏻🩵💛👈🏻

imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом