PLANETACLUB

Майбутнє дистанційного навчання

Час читання

3 хвилини

Переглядів

16

Опубліковано

23.09.2021

Оновлено

22.01.2024

Зміст

Ще кілька років тому дистанційне навчання здавалося чимось нереальним. Діти звикли ходити до школи кожного дня та спілкуватися з однокласниками, вчителями. Здавалося, що так буде завжди. Однак, Covid-19 вніс свої поправки і відкрив нові горизонти. Школярі, студенти, вчителі та батьки зіткнулися з новою формою навчання онлайн, коли виходити з дому було не можна, але якось навчатись дітям було потрібно. Адже без освіти – нікуди, і пандемія не повинна перешкоджати дітям отримувати нові знання. Змінювати формат навчання доводилося всім на ходу. Вчителі шукали нові навчальні програми і сайти, щоб навчальний процес був не лише продуктивним, а й цікавим.

Нові ресурси – нові «вузькі місця»

Мйбутнє дистанційного навчанняІ поки вчителі освоювали різні освітні онлайн платформи, учні та їх батьки в екстреному режимі освоювали нові програми онлайн навчання: Zoom, Skype, ATutor. Як показав досвід, часто виникали проблеми як у викладачів, так і у школярів. Хтось не міг налаштувати звук, хтось відео, зв’язок переривався, а Інтернет спільноту взагалі заповнили відео, де діти були присутні на уроках в піжамах, заспані і невмиті, а на задньому плані також відбувалося багато цікавого.

Це змусило задуматися багато про що. Чи готові ми повністю перейти на так званий «дістант»? І чи потрібно це взагалі? Як показала практика, вчителі, діти виявилися не готові ні психологічно, ні морально, а батьки – ще й матеріально. У сім’ях, що мали кілька дітей-школярів, виникали проблеми із забезпеченням їх необхідною кількістю гаджетів, комп’ютерів, планшетів. Зазвичай був один комп’ютер на всіх членів сім’ї. 

Онлайн школа – майбутнє освіти?

Після всесвітнього локдауну багатьох цікавило питання про майбутнє дистанційного навчання. Яким воно буде? І які результати принесе в наше життя? Було невідомо, скільки ще триватиме дистанційне навчання, і якою буде школа майбутнього.

Ми боялися, що, можливо, це надовго. Мріяли, щоб швидше все повернулося в нормальне русло. Адже ніякі онлайн чати не замінять нормального, живого, людського спілкування. Діти сумували за колишнім способом життя, шкільними заходами, святами, можливістю поділитися секретами «на вушко» з подружкою, біганиною на перервах.

Навряд чи можна сказати, що дистанційне навчання – майбутнє освіти. Більш ймовірно, що обидва формати будуть взаємодоповнювати один одного. Питання: в якому співвідношенні? 

Переваги та недоліки дистанційного навчання

У 2020 році були виявлені позитивні і негативні моменти навчання «на відстані». Для поліпшення процесу дистанційної освіти необхідно врахувати всі проблеми, з якими зіткнулися педагоги і школярі. Однак, не можна сказати, що у дистанційної освіти мало позитивних сторін. Звичайно, вони є:

– економія часу. Дитині немає необхідності витрачати багато часу на дорогу до школи і назад. Це особливо актуально для міст-мільйонників;

– безпека. Погодьтеся, що в мегаполісах батьки бояться відпускати учня молодших класів одного до школи, їм доводиться супроводжувати дитину. Адже вона може заблукати, неправильно перейти дорогу, її можуть образити хулігани і т.д .;

– більш наочна візуалізація навчального матеріалу, що сприяє його швидкому засвоєнню. Правильно підібрані навчальні програми у вигляді гри не тільки допоможуть дітям краще вчитися, а й розбудять допитливість, інтерес до навчання. 

Технічний прогрес на допомогу дистанційному навчанню

Інформаційні технології не стоять на місці, мабуть, це сфера, що найбільш швидко розвивається. Наші діти не відстають від її розвитку ні на крок. Батьки часто дивуються, що діти раніше них дізнаються про всі новинки і, крім того, прекрасно вміють ними користуватися.

Локдаун минулого року послужив поштовхом для розробки сучасних електронних освітніх платформ, навчальних посібників та програм. Широкого поширення набули онлайн-завдання, гейміфікація. Вони стимулюють інтерес дитини до навчання. Для учнів молодших класів процес навчання у вигляді гри стає настільки захоплюючим, що їх не потрібно змушувати вчитися. Ці методи добре проявили себе при вивченні таких шкільних предметів, як математика, мовні предмети, навколишній світ.

Таким чином, гаджети поступово переходять з розряду «ворогів» і стають «друзями», що допомагають дітям вчитися. 

Яким буде вчитель майбутнього за умов дистанційного навчання?

З давніх-давен вчитель – це не просто людина, яка повинна дати знання з певного шкільного предмету. Це також мудрий наставник, професіонал своєї справи, який добре розуміє дитячу психологію. Таким він і повинен залишатися незалежно від формату навчання.

Деякі викладачі задають дітям завдання написати твір, бажаючи дізнатися, яким діти хотіли б бачити вчителя. Один шестикласник написав золоті слова: «Хороший учитель повинен бути добрим, як мама і суворим, як тато». Цю геніальну думку, висловлену дитячими фразами, слід прийняти на озброєння всім педагогам. Вчитель повинен бути лояльним і розуміючим, але в той же час, авторитетним.

На завершення хочеться сказати, що в школі майбутнього дистанційне навчання обов’язково буде! Воно послужить прекрасним доповненням до звичайного офлайн формату, спростить і оптимізує процес навчання не тільки для вчителів, а й учнів, зробить його більш індивідуальним і цікавим. Школярі отримають можливість розвинути в собі такі важливі якості, як вміння мислити логічно, самостійність, відповідальність.

Відео по темі

Статті з блогу

Як стати відмінником чи відмінницею у школі
Сімейне навчання, що це?
Як підготуватись до ЗНО з географії?
Як підготуватися до ЗНО з української мови

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом