PLANETACLUB

Переваги та недоліки дистанційного навчання з 1 класу

Час читання

4 хвилини

Переглядів

61

Опубліковано

29.07.2021

Оновлено

22.01.2024

Зміст

Хороша середня освіта – запорука успішного майбутнього. Кожна дитина повинна отримати знання, які допоможуть їй в подальшому приймати рішення, перебувати в соціумі, розвиватись в усіх напрямках. І важливо, щоб ці знання були якісними. Багато батьків вважають, що доступні вони тільки сім’ям, які живуть у великих містах, мають достатній дохід та вільний час.

Насправді хорошу загальноосвітню базу може отримати абсолютно кожна дитина. Зробити це можна за допомогою дистанційної освіти, для якої характерні як мінімум 3 великих плюса.

Плюс 1: Середовище, цікаве для дитини

Інтернет – невід’ємна частина життя кожної людини. У тому числі і дитини. Якщо надати дітям вибір між звичайною книгою та її онлайн версією, вони обов’язково оберуть другий варіант. У цьому немає нічого поганого: час іде, форма сприйняття інформації змінюється.

Сьогодні діти охочіше вивчають інформацію в он-лайн режимі. У школярів дистанційне навчання точно не викличе ненависті, негативу, огиди (що часто буває з традиційною освітньою системою). Причина – звична і цікава подача інформації.

Плюс 2: Всебічна економія

Дистанційне навчання сприяє економіїДистанційне навчання сприяє економії:

  • Коштів. Батькам не доведеться купувати купи макулатури, оплачувати «шкільний фонд», витрачати гроші на дорогу до школи. Так, онлайн освіта також вимагає оплати. Але вона в рази менша від витрат, які йдуть при навчанні дитини в приватній (або навіть державній) школі.
  • Часу. Навчаючись дистанційно, дитина не буде витрачати час на дорогу до школи, зворотний шлях. Вона зможе краще висипатись, більше часу проводити з сім’єю. Як результат – більш здоровий психологічний та фізіологічний стан.
  • Сил. Сили економлять і батьки, і діти. Перші – за рахунок відсутності необхідності відвідувати офлайн зборів, переживань за те, чи добралася дитина до школи, і т.д. Учні ж економлять сили завдяки тому, що не носять важкий портфель, не долають щодня великі відстані.

Ще одна важлива економія – нерви. Імовірність булінгу, суперечок, сварок і бійок при онлайн навчанні зведена до мінімуму.

Плюс 3: Розширені можливості

Традиційна система навчання змушує батьків віддавати перевагу тій школі, яка розташована ближче до дому. Рідко учні та їх мами, тата, готові долати великі відстані для отримання кращої освіти (вища якість, можливість профільного навчання і т.д.). Особливо це стосується сімей, що живуть в невеликих містах України (де кількість освітніх установ максимально обмежена). На відміну від традиційної, онлайн школа надає значно більші можливості.

Також до переваг можна віднести

  • Можливість для школярів проявити якості, необхідні для онлайн навчання з 1 класу, такі як посидючість, самодисципліна, свідомість, відповідальність;
  • безпека. Для учнів молодших класів шлях до школу і зі школи, особливо в мегаполісах, представляє собою безліч небезпек: шалений рух транспорту, відсутність пішохідних і підземних переходів, неадекватні водії, асоціальні особистості і безліч інших. При дистанційному навчанні всього цього можна уникнути.

Мінуси

  • можливі проблеми з Інтернет-зв’язком;
  • сім’ям, в яких кілька учнів, а комп’ютер або ноутбук – один на всіх, довелося важкувато;
  • школярі молодших класів зазнавали труднощів при налаштуванні відеоуроків в режимі конференц зв’язку, які, як показала практика, не завжди проходили гладко. Хтось не міг налаштувати звук, хтось зображення. У подібній ситуації батькам, як більш досвідченим користувачам, слід було допомогти дітям.

Що думають про дистанційне навчання усі учасники процесу?

Локдаун, пов’язаний з епідемією COVID-19, виявив всі позитивні і негативні аспекти дистанційної освіти. Багато педагогів, школярі, їх батьки вперше зіткнулися з такою формою викладання. Що вони говорять? Давайте розглянемо це питання з усіх трьох сторін.

Точка зору вчителів

Звичайно, складно висловити спільну думку всіх педагогів. На них лягло основне навантаження з підготовки навчального матеріалу, пошуку сайтів для онлайн навчання. Вчителі перебудовувалися на ходу, освоювали нові програми дистанційного навчання: Zoom, Я – клас та інші. Величезна кількість часу витрачалося на перевірку не тільки домашніх, але і класних робіт.

Найбільшу складність представляло дистанційне навчання для першокласників. Це особлива категорія школярів, ще не знайомих зі шкільними правилами. Деякі діти навіть ручку ще не навчилися тримати правильно. Як навчити цьому дистанційно? А тут вже задають завдання і вимагають їх правильного виконання. Вчорашні дошкільнята часто не розуміли, чого від них хочуть. У цей момент дуже важливою була підтримка і допомога батьків, які, можна сказати, вчилися разом з дітьми.

Точка зору учнів

Точка зору учнів з приводу дистанційного навчанняТут думки розділилися. Хтось був у захваті від такої онлайн школи. Адже можна довше поспати, не треба надягати шкільну форму, витрачати час на дорогу. Навчання в Інтернеті сподобалося, в основному, школярам-інтровертам і тим учням, у яких були конфліктні відносини з однокласниками. Реальна школа – це не завжди суцільний позитив. Учні стикаються з булінгом і цькуванням. Для таких учнів отримання освіти в онлайн режимі – прекрасний варіант.

Інші діти навпаки, страждали від нестачі живого спілкування з однокласниками та викладачами, яке не замінять ніякі інтернет чати і школи онлайн. Їм було нудно самостійно вивчати навчальний матеріал.

Точка зору батьків

На батьків, також як і на вчителів, покладалася велика відповідальність. Особливо це торкнулося батьків учнів молодших класів. Адже крім того, що завдання необхідно виконати, його слід відправити вчителю по Інтернету, в месенджерах. Не кожен першокласник ще настільки дружить із всесвітньою павутиною, щоб зробити це самостійно.

Для учнів початкових класів важливою є форма подачі матеріалу. Вона повинна бути цікавою, захоплюючою, можливо, у вигляді мультфільмів або гри. Викладачі намагалися як могли, щоб зацікавити учнів молодших класів.

У підсумку, можна сказати, що дистанційна школа виявилася гірше реальної. У ній є свої позитивні і негативні моменти.

Сьогодні середня дистанційна освіта – це інноваційний формат навчання, до якого вдається багато сімей різних категорій: від високого до середнього рівня достатку. Не варто ставитись до такої освітньої формі з побоюванням. Система навчання просто зазнає змін, поліпшення. Одне з них – можливість отримання освіти онлайн.

Відео по темі

Статті з блогу

Майбутнє дистанційного навчання
Обов’язкві предмети для ДПА у 4 та 9 класах
Як стати відмінником чи відмінницею у школі
Як репетитору почати викладати онлайн

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом