PLANETACLUB

Сімейне навчання, що це?

Час читання

4 хвилини

Переглядів

78

Опубліковано

28.01.2022

Оновлено

24.04.2024

Зміст

Традиційна шкільна освіта передбачає регулярну присутність учнів на заняттях. Такий формат довгий час здавався єдиним можливим варіантом для всіх школярів, незважаючи на їхні потреби та переваги. Реформи дозволили змінити ситуацію — сучасна українська школа пропонує кілька форматів навчання, зокрема екстернат та сімейну форму освіти.

Швидко мінливі реалії життя, розвиток технологій, досвід дистанційного навчання під час карантину змусили багатьох школярів та їхніх батьків замислитись про перехід на індивідуальну програму.

Форми індивідуального навчання в Україні

Форми індивідуального навчання в Україні20 серпня 2019 року Міністерство освіти затвердило нове Положення про індивідуальну форму середньої освіти (https://mon.gov.ua/ua/npa/shodo-organizaciyi-form-zdobuttya-zagalnoyi-serednoyi-osviti). Відповідно до Закону України “Про освіту” навчання у школах може бути очним, заочним, дистанційним, а також індивідуальним. Індивідуально можна вчитися у формі:

  • домашнього навчання;
  • педагогічного патронажу;
  • екстернату.

Якщо раніше перехід на індивідуальну форму навчання був можливим у разі слабкого здоров’я або інших по

важних причин, то сучасне законодавство дозволяє дітям та батькам вибирати комфортний формат без додаткових умов та погоджень.

Що таке сімейне навчання?

Що таке сімейне навчанняНавчання за індивідуальним планом – для багатьох зручний та привабливий варіант. Такий формат актуальний у різних ситуаціях: для дітей, які часто хворіють, для дівчат та хлопців, які професійно займаються спортом, сімей, які багато подорожують.

Один із найбільш популярних форматів — домашнє навчання, коли дитина навчається самостійно під контролем батьків, а школа лише відстежує та фіксує прогрес.

Фахівці школи, в якій офіційно зареєстрована дитина, перевіряють якість знань чотири рази на рік. Оцінювання відбувається у формі контрольних робіт, тестів, підсумкових атестацій. На підставі отриманих результатів учня переводять до наступного класу, а також після проходження державної атестації видаються документи про закінчення школи.

Батьки повинні розуміти, що сімейна освіта — це серйозна відповідальність, оскільки незважаючи на те, що дитина займається вдома, оцінюватимуть її нарівні зі школярами, які регулярно відвідують заняття. Тому батькам потрібно грамотно організувати навчальний процес, регулярно контролювати прогрес та у разі потреби залучати репетиторів.

Як перейти на домашню форму навчання?

Для того щоб перевести дитину на домашнє (сімейне) навчання, достатньо заяви одного з батьків на ім’я директора школи. Якщо дитина вступає до 1 класу, вона має бути зарахована до навчального закладу на загальних підставах — батьки надають стандартний пакет документів, після чого пишуть заяву з проханням про переведення на домашню форму навчання.

ВАЖЛИВО: зарахування на сімейне навчання зазвичай проводиться на початку навчального року. Перехід можливий і в інші періоди, але не пізніше ніж за 3 місяці до підсумкового оцінювання.

Після переходу на домашнє навчання представник школи спільно з батьками складає індивідуальний план, в якому вказується навчальне навантаження на рік, перелік предметів, що вивчаються, графік консультацій та атестацій.

Коли і кому варто вибрати сімейне навчання?

Коли і кому підійде сімейне навчанняБагатьох приваблює сімейна форма навчання як альтернатива традиційній школі. Можливість не ходити щодня на заняття та вільно розпоряджатися своїм часом здається ідеальним варіантом. Домашнє навчання підходить сім’ям, які хочуть, щоб дитина навчалася у комфортному режимі та можуть організувати сприятливу атмосферу для повноцінного навчання вдома.

Сімейна освіта вдалий варіант для дітей, які:

  • через особливості темпераменту некомфортно почуваються у школі;
  • часто пропускають заняття через хворобу;
  • активно займаються спортом чи творчістю,
  • їздять на змагання та конкурси;
  • воліють вчитися самостійно;
  • випереджають загальноосвітню програму або, навпаки, навчаються у повільному темпі.

Незважаючи на зручність та плюси сімейної освіти, такий спосіб навчання підходить не кожній дитині, тому перед прийняттям рішення потрібно зважити всі “за” та “проти”.

Плюси та мінуси домашньої освіти

Навчання вдома дає безліч переваг:

  • дитина менше втомлюється фізично та психологічно;
  • залишається більше вільного часу для хобі та відпочинку;
  • відсутні конфліктні ситуації з вчителями та однокласниками;
  • батьки можуть самостійно вибрати освітню траєкторію, навчальні методики та формат щоденних занять.

До складнощів домашньої освіти варто віднести необхідність серйозного батьківського контролю за навчальним процесом та відповідального ставлення самої дитини до навчання. Якщо учень не готовий психологічно до регулярних самостійних занять, навчання буде недостатньо ефективним.

Також проблемою може стати нестача спілкування з однолітками. Школа безумовно сприяє соціалізації та допомагає навчитися спілкуватися з різними людьми та правильно поводитися у конфліктних ситуаціях. Вирішенням проблеми стане відвідування дитячих клубів, гуртків, спортивних секцій.

Як створити умови для домашнього навчання?

Сімейна освіта передбачає активну участь батьків у навчальному процесі. Навіть відповідальній і цілеспрямованій дитині буде потрібна додаткова мотивація, допомога в освоєнні програми, психологічна підтримка.

Декілька порад батькам, як зробити самостійне навчання комфортним та ефективним:

  • складіть розклад щоденних занять,
  • контролюйте кількість годин, яку дитина приділяє навчанню;
  • вникайте у заняття, разом із дитиною розбирайте складні теми;
  • підбирайте цікаві додаткові матеріали для занять;
  • періодично самостійно чи за допомогою викладачів перевіряйте прогрес.

ВАЖЛИВО: якщо у батьків недостатньо часу чи досвіду для систематичних занять та контролю, варто знайти професійного тьютора, який допоможе організувати навчання.

Сімейне навчанняДля сімей, які освоюють новий формат, стануть у нагоді сайти для сімейної освіти. Навчальні платформи допомагають зорієнтуватися у великій кількості методик та навчальних матеріалів, надають необхідну інформацію про освітню систему, розширюють уявлення про можливості домашнього навчання.

Часто учням, які навчаються вдома, потрібна допомога педагога у освоєнні навчальної програми. У разі складнощів батькам варто знайти репетитора та організувати систематичні заняття з одного або кількох предметів. Навчальний центр Planetaclub пропонує онлайн-навчання з усіх шкільних предметів для дітей різного віку. Це можуть бути як репетитори онлайн для індивідуальних занять, так і повноцінна школа дистанційного навчання з живими онлайн уроками. Професіоналізм викладачів та індивідуальний підхід допоможуть дитині легко освоїти програму та зроблять домашнє навчання комфортним для всієї родини.

Відео по темі

Статті з блогу

Як вивчити таблицю Менделєєва?
Stem підхід и steam підхід у навчанні
Як стати відмінником чи відмінницею у школі
Навіщо потрібне ЗНО? Що було раніше?

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом