PLANETACLUB

Stem підхід и steam підхід у навчанні

Час читання

4 хвилини

Переглядів

78

Опубліковано

03.10.2020

Оновлено

15.01.2024

Зміст

STEM (стем) і STEAM (стіім) – сучасні підходи в освіті.

У 2015 році гонконгська компанія Hanson Robotics за допомогою технології штучного інтелекту створила робота Софію. Робот має здатність проявляти емоції і підлаштовуватися під поведінку людей.

Вона вміє вести прості бесіди і давати нестандартні відповіді. Софія стала першим в світі роботом, який отримав громадянство будь-якої країни. У 2017 році вона стала громадянином Саудівської Аравії.

Що ж таке Stem? До чого тут освіта? Розвиток науки і техніки нерозривно пов’язаний із вихованням нового покоління. Покоління, яке вміє аналізувати і структурувати інформацію, робити логічні висновки, підходити комплексно до вирішення будь-яких завдань.

Таким чином, з'явився STEM - нове слово в освіті

Science Technology Engineering Mathematics

Наука Технології Инженерія Математика

На даний момент НУШ – Нова Українська школа, державний освітній проект, формує концепцію розвитку STEM освіти дітей в Україні. Впровадження підходу в шкільну і дошкільну освіту – ціла реформа і як будь-яке нововведення, STEM викликає питання у всіх учасників процесу.

Складнощі технології STEM підходу в освіті очевідні:

Складнощі технології STEM підходу в освіті очевідні:Перебудова системи освіти. Інтеграція декількох предметів і практичне застосування – нові принципи навчання. А ще 12 класів і розподіл на початковий, базовий і профільний рівні.

Перебудова роботи школи. Класи, матеріально-технічне забезпечення – все повинно відповідати новим технологіям STEM.

Перебудова роботи вчителів. Від них потрібен цілісний підхід, необхідність розбиратися в пов’язаних предметах.

І все це важливо для нашого з вами майбутнього. А те, яким воно буде, безпосередньо залежить від освітнього підходу.

Тому вчені, економісти, вчителі та експерти з інших сфер уважно вивчають нові тенденції і те, які професії будуть затребувані в майбутньому.

Перебудова системи освіти. Інтеграція декількох предметів і практичне застосування – нові принципи навчання. А ще 12 класів і розподіл на початковий, базовий і профільний рівні.

Перебудова роботи школи. Класи, матеріально-технічне забезпечення – все повинно відповідати новим технологіям STEM.

Перебудова роботи вчителів. Від них потрібен цілісний підхід, необхідність розбиратися в пов’язаних предметах.

І все це важливо для нашого з вами майбутнього. А те, яким воно буде, безпосередньо залежить від освітнього підходу.

Тому вчені, економісти, вчителі та експерти з інших сфер уважно вивчають нові тенденції і те, які професії будуть затребувані в майбутньому.

Дослідження, проведені зарубіжними вченими, показують, що IT-компаніям потрібні не тільки технічні фахівці, але і гуманітарії. На перший план виходить необхідність вивчати не тільки природничо-математичні та технічні науки, але і залишити простір для творчості. Робот Софія – яскравий приклад інженерної думки і прояву людських якостей. Емоції і характер притаманні будь-якій людині. А як передати їх роботу?

Додамо до STEM творчий компонент Arts - і отримаємо STEAM.

Science Technology Engineering Arts Mathematics

Наука Технології Инженерія Мистецтво Математика

Що ж таке STEAM технології в освіті?

Що ж таке STEAM технології в освіті?Під мистецтвом зазвичай розуміють будь-який вид творчості. Живопис, музика, література, театр – все це творчі напрямки. А що може дати мистецтво в поєднанні з точними науками? Адже STEM – це цілісний підхід і складові, які в нього входять, повинні бути якось пов’язані між собою. Зрештою, є окремі шкільні предмети, і, здавалося б, можна не додавати цей інгредієнт в систему навчання.

Пояснення криється в іншому тлумаченні мистецтва. Це здатність працювати з інформацією і відображати її графічно – у вигляді записів або мультимедійних вставок. Мови, як спосіб отримання інформації також входять в складову STEAM – Arts.

Важливий момент: творчість, як і інші види діяльності, веде до результату. А результат – зробити так, щоб проект знайшов практичне застосування. Це і є основа STEM-підходу.

Або STEAM технологія навчання? Звичайно, тут ніяк не обійтися без емоційної складової. Проект повинен працювати і приносити користь, а томувикликати емоції.

Як викликає їх робот Софія? Під час візиту до Києва в 2018 році вона висловилася, що хотіла б стати по-справжньому творчим штучним інтелектом.

А якими якостями ви наділили б робота?

STEAM-освіта: від теорії до реальності

Сьогодні існує низка рішень для дітей від 4 до 16 років, студентів і навіть викладачів. При цьому створюється дедалі більше спеціалізованих центрів, де практикується steam підхід для допомоги в освоенні сучасних технологій. Серед найуспішніших інструментів варто відзначити пропозиції бренду LEGO. Це набори, що забезпечують steam підхід у дошкільній та шкільній освіті, розроблені для зайняття і з математичним, і з гуманітарним нахилом.

Система «Лего» відрізняється впізнаваністю та простотою. Оригінальні методи складання і широкі можливості добре підходять на формування навчальних завдань, у яких присутні знання предметів природного наукового циклу. До найпопулярніших розробок, що забезпечують steam підхід в освіті, відносяться:

  • “Юний програміст”. Набір для дошкільнят з поїзда та залізниці. З його допомогою вивчаються алгоритми програмування.
  • BricQ Motion Prime та LEGO Education WeDo 2.0. Комплекти для початкових класів. Допомагають знайомитися зі світом, фізикою. Використовуються для виконання проектів спортивної тематики та здорового способу життя.
  • LEGO Education SPIKE Prime. Системи середнього шкільного віку. Розраховані на експерименти. Дозволяють закріпити курси фізики, опрацьовувати математичні закономірності, отримати розуміння, як будуються графіки.

Кожен стем підхід супроводжується методичними матеріалами, що полегшує підготовку самих вчителів. Інформація адаптована до сучасних освітніх програм різних країн.

Переваги stem підходу в освіті дітей

Переваги stem підходу в освіті дітейФорма організації навчання включає проектну та практичну STEM складові, комбінація яких набагато ефективніша за класно-урочне навчання. Найкращі результати стають можливими завдяки правильній мотивації, та кращою організацією для досягнення:

  • сталого інтересу до активної пізнавальної діяльності;
  • практичного досвіду, за рахунок участі у праці, що має соціальне значення;
  • розвитку здібності  комунікації та співпраці з однолітками;
  • розвитку здатності застосовувати вивчене у реальних умовах;
  • формування можливості критикувати, відстоювати власну думку;
  • освоєння презентаційних компетенцій;
  • покращення здатності генерувати ідеї при мінімальній кількості вступних даних;
  • усвідомлення творчого потенціалу використання технологій у різних сферах діяльності.

 

Внаслідок використання сучасних підходів у steam освіті спостерігається значне покращення в орієнтуванні користувача у світі професій. Формуються стійкий інтерес до нової інформації, що є важливим для покращення якості отриманих знань для студентів. Для дітей навчання за спеціальними програмами стає запорукою правильного вибору майбутньої професії, при якій максимально повно розкривається особистий потенціал.

Розширені можливості програм стем підходу

Для дітей активно створюються методики для роботи у команді. Технології дозволяють проводити дослідження, ставити захоплюючі експерименти, створювати роботів, сайти та мультфільми. Крім цього, сьогодні відкривається дедалі більше центрів, що діють у технопарках чи ВНЗ у рамках технічної підтримки, які мотивують продовжити освіту в обраній сфері. Також існують магістерські програми підготовки, які забезпечують якісну додаткову освіту для вчителів (на платній основі).

Відео по темі

Статті з блогу

Тайм-Менеджмент для дітей
Як підготуватися до ЗНО з англійської мови
Навіщо потрібні курси підготовки до школи? Коли починати?
Прохідний бал на ЗНО

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом