PLANETACLUB

Як добре вчитися

Час читання

5 хвилини

Переглядів

113

Опубліковано

14.02.2022

Оновлено

22.01.2024

Зміст

Як добре вчитися, щоб після закінчення школи старанність плюс висока успішність гарантували перспективу успішної здачі ЗНО, ДПА та безпроблемний вступ до обраного ВНЗ, чи до середнього спеціального закладу? Як почати, мотивувати себе вчитися на відмінно, якщо досі одержувані оцінки залишали бажати кращого, в очах більшості педагогів ви малоефективні, пасивні та багато шкільних предметів даються тільки через важку працю?

Відповідаючи в даній публікації на популярне серед школярів питання, як почати добре вчитися, вже зараз ми можемо резюмувати: висока самоорганізація, правильно розподілений час та сили, потужна мотивація – все разом дозволить досягати успіхів у навчанні.

Якщо ви втомилися від того, що батьки, вчителі та навіть однокласники звертають увагу на вашу посередність, самі маєте сумніви щодо своїх інтелектуальних здібностей, тоді спочатку необхідно попрацювати над самооцінкою. Не забувайте: освоєння навчальної програми не вимагає від школярів геніальності та за наполегливості. При бажанні відмінниками можуть стати до 90% учнів. А поки що обговоримо у статті про те, як добре вчитися в школі, а також про те, що може сприяти і, навпаки, завадити високій успішності.

Як почати краще вчитися: поширені причини невисокої успішності

поширені причини невисокої успішностіДо найпоширеніших факторів низької успішності школярів можна віднести такі:

  • відсутність, внутрішньої дисципліни,
  • втрата мотивації,
  • гіперактивність, типова для багатьох учнів, що відстають від програми,
  • неорганізованість,
  • прокрастинація.

З усіх перерахованих причин найскладніше у школярів із мотивацією: багатьом складно визначитися навіть із тим, що може підштовхнути їх до високої успішності. Друге місце це відсутність внутрішньої дисципліни, яка неодмінно пов’язана з волею, характером – їх особливо не дістає учням молодшої школи.

Ще однією частою причиною низької успішності є таке поняття, як прокрастинація. Багато учнів звикли часто відкладати уроки на потім і в результаті регулярно роблять домашні завдання пізніми вечорами або поспіхом на колінах, на перервах.

Подолати прокрастинацію не так легко, але цілком можливо – треба лише скласти ефективний для себе розпорядок дня і чітко дотримуватися всіх його пунктів.

Що ж до гіперактивності, то цей синдром коригується рекомендаціями та проводиться під наглядом лікаря-психіатра. Якщо ви не розумієте, що відбувається з вами, чому ви не посидючі, постійно зриваєтеся, часто не можете довести розпочате до кінця, зверніться з батьками чи самостійно до вузького спеціаліста.

Як вчитися краще чи п'ять умов підвищення власної успішності у школі

Насправді таких умов існує набагато більше, проте запропонована нижче п’ятірка факторів є найбільш ключовою. Основні 5 умов підвищення успішності у школі:

  • Наявність мотиваційних моментів – ви усвідомлюєте свої вигоди від того, що починаєте старанно сидіти за уроками та у результаті отримуєте відмінні оцінки, високу репутацію серед педагогів і однолітків.
  • Щира і стійка цікавість до навчання – вам повині хотіти розширити свої знання, та вправно працювати на уроках.
  • Комфортні умови, грамотна ергономіка робочого місця – у вас має бути добре освітлений робочий стіл, зручний стілець, достатньо часу на виконання домашніх завдань.
  • Чіткий режим праці та відпочинку, наявність сил на уроки – день не повинен складатися лише з навчання, не повинен бути перевантажений, у кожного учня має залишатись вільний час на розваги, прогулянки, відпочинок.
  • Уміння своєчасно самоорганізовуватися – з урахуванням наявності у старших класах великої кількості предметів та обсягу домашніх завдань, важливо навчитися грамотно розподіляти свої сили та час, організовувати себе.

Ще однією з найважливіших умов підвищення успішності є адекватна, не завищена самооцінка. Вона не дозволить, як здатися при перших невдачах, так і усуне залежність від думки оточуючих людей. Маєте невпевненість у своїх силах, постійно переживаєте з приводу випадково отриманих незадовільних оцінок, не вмієте абстрагуватися від суспільної думки, не бажаєте вчасно приступати до домашніх занять, тому що знову і знову боїтеся зазнати фіаско? – тоді вам саме час замислитися над підняттям самоцінки.

Як добре вчитися у школі: десять рекомендацій від спеціалістів

десять рекомендацій від спеціалістівНасамперед Вам слід подолати лінь, набути належної мотивації і навчитися ладити з усіма викладачами. Увійти до відмінників буде набагато простіше, якщо будуть прийняті до уваги запропоновані нижче рекомендації від педагогів з великим досвідом роботи та психологів. Відобразимо найважливіші поради спеціалістів.

  • Знайдіть потужну мотивацію

Як краще вчитися? Як вибитись у лідери класу? Успіхи у навчанні не тільки гарантують вихід у відмінники, підвищення репутації, по закінченні навчання вступ до престижного навчального закладу, а після закінчення отримання високооплачуваної роботи, а й наповнене, багатогранне життя в цілому. Низка позитивних оцінок не повинна бути самоціллю – кожен повинен навчатися не заради високих позначок. Будьте самі з собою чесні, поясніть насамперед собі, чому вам хочеться вчитися відмінно. Знайдіть собі справді потужні мотиватори і тоді навчання в класі, виконання домашніх завдань перетворяться на радість, невгамовне бажання розширювати свій світогляд.

  • Оберіть для себе найефективніший час для занять

Правильніше виконувати домашню роботу через 1-3 години після приходу додому зі школи. У цей інтервал часу мозок встигає та відпочити, і одночасно показує пікову активність. І ще – слід намагатися робити уроки приблизно в один і той самий час. При цьому не забувати про надмірні навантаження і не намагатися осягнути неосяжне – навіть будучи старшокласником, підготовка домашніх завдань за рідкісним випадком повинна займати не більше 3-4 годин.

  • Дотримуйтесь правильного порядку дня

Найчастіше школярі просто не мають достатньо часу на навчання і не через високі навантаження, а через банальне клацання каналів на телевізорі, комп’ютерні ігри, порожні балачкі по телефону. Попрацювавши над створенням свого ефективного порядку дня, у вас гарантовано знайдеться час і для прогулянок, і відвідування гуртків, і для навчання, і для виконання різних домашніх обов’язків. Потрібно намагатися суворо дотримуватися графіка і не переходити до іншої справи, не закінчивши попередню.

  • Геть прокрастинацію

Як було сказано раніше, під прокрастинацією розуміють прагнення відкладати на потім навіть важливі справи. Однією з причин схильності до постійного відкладання – невисока самооцінка, низка невдач та відсутність самодисципліни. Тому, хто схильний до прокрастинації, необхідно перемогти її за допомогою підготовки до завтрашнього дня з вечора і прийняттям на себе відповідальності за все, що відбувається. Щоб навчатися найкраще, треба бути перш за все високоорганізованим.

  • Захопітся самим процесом навчання

Потрібно позбавитися від шаблонів та стереотипів – навчання в школі це не тільки класні уроки та домашнє завдання. Бажано захопитися предметами, які по-справжньому цікаві і можуть стати в нагоді для вступу до ВНЗ, коледжу та взагалі будуть корисними у житті. Гарною підмогою у цій справі може бути інтернет. Шукайте цікаві додаткові навчальні матеріали, поринайте в предмет, більше читайте, знаходьте співрозмовників за інтересами.

  • Контакт, довірливі відносини з педагогами – один із шляхів до успіху у навчанні

Намагайтеся знайти підхід до різних викладачів. Найпростіший спосіб – виконання вимог та прохань вчителів. При цьому не варто набиватись у їхні улюбленці, але довірливі ділові відносини не завадять нікому.

  • Не гоніться за за відмінними оцінками

Потрібно не забувати, що маса іменитих учених, творців, політиків, бізнесменів добре навчалися в школі, але при цьому досить часто не мали з усіх предметів кращих оцінок. Кожна «п’ятірка» – це передусім суб’єктивне оцінювання рівня підготовки школяра вчителем. Не варто завжди заганяти себе, щоби поповнити запаси відмінних позначок.

  • Попрацюйте над створенням комфортного робочого місця

Практика запевняє нас, що продуктивність праці, зокрема інтелектуальної, прямо пропорційно залежить від зручної обстановки. Шкільний стіл учня має бути достатньо освітленим, на ньому не повинні горою лежати сторонні предмети. Підтримка чистоти, регулярне провітрювання приміщення, для деяких учнів фоново граюча спокійна мелодія – все разом  збільшує продуктивність навчання, високу концентрацію, можливість тривалої роботи.

  • По максимуму використовуйте різні канали для навчання

Використовуйте смартфон, комп’ютер не тільки для дзвінків, спілкування в соцмережах, ігор. Встановіть на телефон, ПК навчальні програми, оформіть передплату на канали освіти. У тих самих соціальних мережах знайдеться маса тематичних груп які вивчають, просувають ті чи інші предмети. Ставайте учасниками різних пізнавальних вебінарів, беріть участь у дискусіях, мотивуйте себе до навчання поїздками на олімпіади, освітні форуми, конференції, інші міста та країни для обміну досвідом. Не варто соромитись і репетиторів. З ними можна дуже швидко розібрати незрозумілі теми, і заповнити можливі прогалини з деяких тем.

  • Не переоцінюйте громадську думку

Якщо все ж таки при всьому старанні хтось із вчителів вас категорично не сприймає, якщо є у вашому оточенні є ті, хто сумніваються у ваших інтелектуальних здібностях, постарайтеся мінімізувати негативний вплив їхньої думки на вашу психіку. Постійна залежність від сторонньої оцінки, сторонньої думки може боляче вдарити по самолюбству та знизити самооцінку. Завжди треба вірити у власні сили, себе і абстрагуватися від чужих поглядів, що нав’язуються.

Як резюме

Як почати добре вчитися у 5, 6, 7 класі і тим більше у всіх наступних випускних? Знайдіть мотивацію, грамотно розподіліть час та створіть зручні для себе умови навчання. При цьому раз і назавжди потрібно визначитися: ви наполегливо займаєтеся заради отримання знань та певних навичок, або просто робите ставку на позитивні оцінки всіма можливими способами. У першому випадку допоможуть внутрішня дисципліна та самоорганізація, у другому – вміння знаходити контакт із різними вчителями та повне виконання їх завдань. Проте гонка за відмінними оцінками не має бути самоціллю, оскільки треба розуміти це лише персональна оцінка ваших знань, умінь тим чи іншим педагогом.

У вас ще залишилися питання щодо того, як нормально навчатись у школі, у тому числі у випускних 9, 10, 11 класах? Регулярно знайомтеся з нашою добіркою матеріалів у блозі та дерзайте, підкорюйте високі вершини.

Відео по темі

Статті з блогу

Тайм-Менеджмент для дітей
Рейтинг ВНЗ України
Дистанційна освіта за кордоном
Обов’язкві предмети для ДПА у 4 та 9 класах

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом