PLANETACLUB

Як зрозуміти і вивчити математику

Час читання

4 хвилини

Переглядів

64

Опубліковано

24.09.2021

Оновлено

24.04.2024

Зміст

У наші дні, математика є найважливішою наукою, без якої неможливо уявити наше життя. Вміти правильно застосовувати алгебраїчний рахунок, а також знати базові геометричні правила потрібно не тільки для того, щоб добре скласти іспити і вступити на хорошу технічну спеціальність, математика потрібна для вивчення багатьох інших предметів, наприклад фізики, економіки, хімії та навіть біології. Ми також застосовуємо математику практично скрізь і кожного дня:

  • У магазинах, коли вибираємо продукти і розраховуємо знижки
  • На кухні, коли розраховуємо правильні пропорції для приготування страви
  • На роботі, коли необхідно порахувати кількість робочих і вихідних днів

Саме тому вкрай важливо приділяти увагу цьому предмету. Втративши базові математичні навички, вам буде вкрай важко виконувати навіть найпростіші завдання.

Проте, існує ряд корисних порад на тему того, як же вивчити математику. Деякі з цих порад вкрай прості і ґрунтуються на звичайному зубрінні, а деякі значно полегшують процес вивчення математики. 

Починайте як можна раніше та заповнюйте прогалини

Починайте вивчати математику як можна раніше Математику проходять ще з перших класів. Тут діти вчаться багатьом простим речам, наприклад, складати числа від 1 до 10, віднімати і порівнювати їх. Потім йде множення, ділення, розв’язання рівнянь, а в старших класах підлітки проходять різні види геометрії (планіметрія і стереометрія), інтеграли, корені та багато інших завдань підвищеної складності. Саме тому не можна припиняти вивчення математики ні на хвилину. Якщо ви на початковому етапі не зрозумієте ази і основи будь-якої легкої теми, згодом ви ризикуєте не засвоїти складніші теми. Отже, потрібно якомога раніше відповідально підійти до вивчення математики. Багато студентів усвідомлюють той факт, що вони не розуміють певну тему з молодших класів тільки ближче до закінчення школи. Чим раніше ви пропрацюєте свої прогалини, тим вище шанси, що ви вивчите математику набагато швидше. 

Доводьте до автоматизму

Знання і теорія – це лише одна із сходинок, яка допомагає вирішити питання про те, як же вивчити математику з нуля. Практика – ось шлях до вирішення цієї проблеми. Чим її буде більше, тим легше буде застосовувати різні геометричні та алгебраїчні навички. Намагайтеся якомога більше виконувати найрізноманітніші завдання і не забувайте, що хоча більшу увагу потрібно приділяти темам, що опрацьовуються, про добре вивчені забувати також не варто.

Ще одна пов’язана з цим порада – це виконання завдань окремо по темах. Для кращого розуміння певної теми в алгебрі чи геометрії потрібно спочатку виконувати завдання тільки по цій темі, і тільки потім, довівши її до автоматизму, застосовувати в рішенні змішаних задач. 

Застосовуйте математику в повсякденному житті

Застосовуйте математику в повсякденному життіБагато хто задається питанням, “Як легко та швидко вивчити математику?” або ж “Як вивчити дроби і інші математичні теми?”. Відповідь на всі ці запитання вкрай проста – застосовуйте математику в повсякденному житті.

Насправді це вкрай легко. Наприклад, якщо ви ніколи не розуміли тему відсотків, то спочатку вам потрібно буде її вивчити, потім зробити пару практичних завдань, а потім, за черговим походом за продуктами, спробуйте розрахувати знижку самостійно і без допомоги калькулятора. Через кілька таких походів, ви запросто запам’ятайте цю тему і навчитеся її правильно застосовувати. 

Використовуйте картки для запам’ятовування

Геометрія є одним з найскладніших предметів, тому що крім практичних навичок в кресленні, потрібно запам’ятати величезну кількість теорії, зокрема різні теореми і аксіоми. Для кращого і швидкого запам’ятовування варто застосовувати спеціальні картки. Для цього варто просто переписати теорему на невеличкий окремий листок, накреслити малюнок, а потім виділити всю головну інформацію яскравим маркером. Такий підхід назавжди допоможе вирішити питання про те, як же вивчити геометрію. 

Як зрозуміти математику

Вирішуйте задачі свідомо Якщо ви хочете раз і назавжди вирішити проблему того, як засвоїти математику або як вивчити її самостійно, то варто приділити увагу усвідомленому вивченню та вирішенню завдань. Хоч величезну роль і відіграє кількість виконаних завдань, але їх якість також важлива. Саме тому потрібно максимально заглибитися в процес вирішення будь-якої задачі, ретельно зрозуміти, що тут потрібно і як найкращим способом її вирішити. Візьміть собі за правило, що кожне завдання потрібно виконувати тільки з повною усвідомленістю і уважністю. 

Розвивайте усний рахунок

Як правило, в школах вчать переважно письмовому рахунку, так як це допомагає легше вивчити алгебру та засвоїти математику в цілому. Такий підхід звичайно корисний, але забирає багато часу на записи, в той час як такий приклад можна запросто вирішити усно, витративши на це набагато менше часу. Намагайтеся по максимуму вирішувати ті завдання, які ви зможете, в голові. Не лякайтесь, якщо спочатку ви будете робити це довго, тут справа в практиці, чим її більше, тим буде простіше в подальшому. А для більш швидкого розвитку усного рахунку можете допомагати собі невеликими нотатками.

Знайдіть собі наставника

Знайдіть собі наставника з математикиБезперечно, вивчити математику можна і самостійно. Але як правило, це займає багато часу, сил і нервів. При самостійному вивченні також завжди є ризик того, що ви зрозумієте тему не зовсім правильно або не зможете засвоїти її взагалі. Саме тому варто замислитися про те, щоб скористатися послугами репетитора з математики, який буде спрямовувати вас на вірний шлях. Математика – складна наука, але при належних зусиллях, а також за наявності додаткової допомоги з боку репетитора, вона стане для вас дуже легкою і цікавою.

Відео по темі

Статті з блогу

Як зрозуміти і вивчити математику
Які документи потрібні для вступу дитини до школи, як і коли їх подавати?
Як вивчити біологію?
Як отримати середню освіту дистанційно

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом