PLANETACLUB

Що таке НМТ?

Час читання

2 хвилини

Переглядів

685

Опубліковано

13.12.2022

Оновлено

24.04.2024

Зміст

2022 став важким для всієї України. Випускники шкіл – не виняток. Щоб зробити іспити легше, Міністерством освіти і науки було розроблено спеціальну нормативну базу для проведення НМТ (Національний Мультипредметний Тест) замість звичного ЗНО, яка була використана у 2022 році. І вона ж буде використана і в 2023 році.

Таке тестування відрізняється меншою кількістю предметів та завдань. Але й до нього потрібно готуватися заздалегідь.

Різниця між ЗНО та НМТ

ЗНО (Зовнішнє Незалежне Оцінювання) – це іспити для вступу до ВНЗ. Вони являють собою здачу 4-5 окремих тестів. 3 із них обов’язкові, решта — вибираються випускником самостійно.

НМТ (Національний Мультипредметний Тест) – це комп’ютерний онлайн-тест. На відміну від ЗНО він проходить в один етап. Тестування являє собою перевірку знань за трьома напрямками за один раз:

  • Українська мова;
  • Історія України;
  • Математика.

Увага 3 предмета було у 2022 році!

На кожний предмет передбачено 20 завдань. Вони відповідають навчальним шкільним програмам, а зміст тестів є аналогічним з використовуваним раніше у ЗНО. На вирішення всіх 60 завдань випускнику надається 120 хвилин. На відміну від ЗНО, яке проходить у спеціальних екзаменаційних центрах суворо офлайн, здати НМТ можна також, у встановлених центрах, але за спеціальним посиланням дистанційно (в онлайн-форматі).

Увага! У 2023 році планується проведення НМТ дещо в іншому форматі. Додадуться нові умови. Докладніше тут!

Система нарахування балів за виконані завдання відповідатиме системі оцінки результатів ЗНО. Після проходження тестування учасник отримає бали за кожну виконану складову. Результати блоків будуть перераховані відповідно до шкали 100-200 балів. Одного тестового балу НМТ буде достатньо, щоб одержати результат за шкалою ЗНО. Максимальний результат для блоків з історії України та української мови – 35 балів за блок. За блок математики можна здобути максимум 30 балів. Найвищий результат за блок відповідає 200 балам за шкалою ЗНО. Дивіться таблиці переведення тестових балів НМТ до шкали 100-200.

Вагові коефіцієнти

Ваговий коефіцієнт застосовується залежно від профільної спеціальності. Тобто для вступу на гуманітарні дисципліни більше значення матиме результат з історії України. Якщо ж абітурієнт вступає на технічні спеціальності, то тут більше матиме значення результат з математики. Вагові коефіцієнти наведені у Додатку 4 (дивитись додаток 4) до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2022 році, розташованому на сайті Українського центру сертифікації якості освіти. Ознайомившись із ними, майбутні студенти зможуть визначитися, який саме блок тестування важливіший для вступу на ту чи іншу спеціальність.

Чи потрібна підготовка до НМТ

Незважаючи на спрощений формат проведення, підготовка до онлайн-НМТ вкрай рекомендується. Тому є кілька вагомих причин:

  • Напружена атмосфера. Здавати новий формат тесту завжди складно. Особливо у нинішніх реаліях.
  • Одночасне здавання різних дисциплін. На тестуванні учням доводиться вміти перемикатися між трьома предметами різного напряму. Часу настроїтись на потрібну дисципліну просто немає.
  • Комплексність. Кожен предмет містить питання по всім основним розділам шкільної програми. Так, для успішної здачі української мови необхідно розбиратися у стилістиці, синтаксисі, морфології, фонетиці та інших напрямках мови.

Істотною перевагою онлайн-тесту є менша кількість предметів. Тому і на підготовку до тестування може знадобитися значно менше часу. Одного навчального року для повторення всього необхідного матеріалу буде цілком достатньо. Головне – займатися регулярно та під керівництвом фахівця.

Підготовка до тестів з Planetaclub

Навчальний центр Planetaclub розробив курси підготовки до НМТ, які допомагають ефективно підготуватися до майбутнього тестування. Заняття засновані на розборі всіх екзаменаційних розділів зі всіх дисциплін. Програма навчання спланована таким чином, щоб той, хто навчається, встиг повторити всі пройдені теми та заповнити наявні прогалини ще до початку останньої шкільної чверті.

Проходить навчання у онлайн-форматі. Це дозволить учневі продовжувати підготовку у будь-який час та за будь-яких обставин. А спеціально розроблена програма допоможе підготуватися до нового формату тестування лише за один навчальний рік.

Усю інформацію про НМТ взято звідси https://testportal.gov.ua/osnovne-pro-nmt/

 

Відео по темі

Статті з блогу

Що таке дистанційне і онлайн навчання
Як підготуватися до ЗНО з історії України
Stem підхід и steam підхід у навчанні
Обов’язкові предмети на НМТ для 11 классу

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом