PLANETACLUB

Що таке дистанційне і онлайн навчання

Час читання

4 хвилини

Переглядів

392

Опубліковано

08.12.2021

Оновлено

24.04.2024

Зміст

Що таке дистанційне навчання

Зміни, що відбуваються у світі, запровадили у нашому житті дистанційну освіту. Спробуємо розібратись, що таке дистанційне навчання, у чому його переваги, особливості, яка специфіка, форма проведення тощо.

Фактично дистанційне навчання – процес здобуття знань на відстані, віддалено. Можна перебувати у будь-якій точці країни, світу та отримувати знання у свого педагога, ставити питання, вести діалог, бачити викладача та аудиторію. Це актуальна форма навчання, яка раніше практикувалася лише в коледжах, університетах, а зараз і в початковій, середній, старшій школі. Та що там казати. Кількість тих, хто займається дистанційно, зараз тільки зростає. Віддалені онлайн заняття проводяться і для дошкільнят у рамках підготовки до школи. Вони використовуються на різноманітних творчих курсах та гуртках, таких як: малювання, ліплення, вишивання, навчання гри на гітарі чи фортепіано.

Навчання дистанційно щільно увійшло до складу системи навчального процесу, зайняло своє місце. Можна ставитися до такої форми по-різному – шукати переваги, недоліки, але те, що це чудова альтернатива не переривати навчальний процес, здобувати знання завжди і в будь-якій ситуації – з цим неможливо не погодитись. Все, що потрібно для отримання знань дистанційно – бажання учня, наявність інтернет-зв’язку та телефону (ноутбука, планшета).

Дистанційне навчання дозволяє також отримувати ті знання, про які учень міг лише мріяти, до запровадження такої форми освіти. Наприклад, вивчати англійську мову з носієм, викладачем школи Англії, чи освоїти уроки малювання з художником з Італії, або освоювати нові технології із педагогом зі США тощо.

 

Відмінність дистанційного навчання від онлайн навчання

Ми вже давно звикли до того, що між дистанційним та онлайн навчанням немає різниці. І те, й інше відбувається на відстані. Тим не менш, якщо заглибиться в розуміння процесу, і розібратися докладніше:

Онлайн навчання є видом дистанційного навчання.

Дистанційно (на відстані) можна займатися за допомогою відеоуроків у прямому ефірі, у режимі реального часу. Вивчаючи письмові або друковані матеріали, які вам регулярно приходять поштою в рамках будь-якого курсу, ви також навчаєтеся дистанційно.

Самоосвіта певною мірою також вважається дистанційним навчанням. Адже ви вчитеся за матеріалами (аудіо, відео, або текстовими) які хтось колись створив для вас, а ви їх самостійно знайшли і вивчаєте вдалині (дистанційно) від автора. Навчання онлайн (визначення online https://uk.wikipedia.org/wiki/Онлайн) передбачає заняття дистанційно в режимі реального часу. Наприклад, по Скайпу. У форматі Live. Коли викладач безпосередньо бачить учня та навчає його тут і зараз. Виходить дистанційно, але онлайн.

Сучасне навчання дистанційно має різні види, що дозволяють користувачам інтернету різного рівня, обрати варіант навчання, який підходить найбільше. Розглянемо популярні варіанти здобуття знань, без присутності в аудиторії, класі. 

Форми дистанційного навчання

Форми дистаанційного навчанняДля безперервного навчального процесу та здобуття якісної освіти можуть бути задіяні різні види дистанційного навчання:

  • Відеоконференції – найбільш популярний та ефективний вид навчання. У процесі якого вчитель та учні можуть бачити один одного, спілкуватися, ставити запитання, відповідати. Вчитель може стежити за активністю кожного, бачити наскільки засвоюється матеріал уроку, акцентувати увагу на тих моментах, які виявилися складними для сприйняття учнів. Такий вид навчання проводиться частіше з використанням платформи ZOOM, Google Meet, рідше – проведенням відеоконференцій у Viber, WhatsApp та ін. Переваг даної форми проведення занять – безліч, недолік один, але основний – висока вартість. Якісний зв’язок забезпечать платформи ZOOM, Google Meet, але за користування потрібно буде платити. Можна, звичайно, скористатися допустимим неоплачуваним часом, що надається, наприклад, платформою ZOOM, 40 хвилин, після чого створювати нову конференцію, надсилати запрошення знову та проводити заняття.
  • Аудіоконференції – вид проведення занять віддалено, в процесі якого спілкування між учителем та учнями відбувається у формі телефонної розмови, проведення аудіоконференцій у Viber, WhatsApp. За використання цього засобу навчальний матеріал сприймається складніше, немає зорового та психологічного контакту між учасниками. За вартістю – згідно з тарифами телефонного зв’язку або безкоштовно. У яких випадках можна користуватися – якщо вчитель заздалегідь надав матеріал, пояснив важливі моменти за допомогою відеоконференції, та проводить практичне заняття з робочих зошитів за допомогою аудіо.
  • Асинхронно – даний вид навчання передбачає абсолютно самостійну роботу учнів, згідно з яким групові заняття онлайн не передбачаються. Діє принцип індивідуального підходу – щотижня вчителем надаються завдання та встановлюються щотижневі терміни здачі робіт. Асинхронна форма дозволяє будувати гнучкий графік навчального процесу, відповідно до потреб, розкладу вчителя та учня. Недолік – відсутність спілкування, контакту, часто не призводить до високих результатів, все залежить від настрою та індивідуального ставлення кожного учня до навчання.
  • Вільний графік – передбачає ще більшу відсутність контакту між педагогом та учнями, дисциплінарних обов’язків учня. Відповідно до такого виду навчання терміни здачі завдань не встановлюються щотижня, а узгоджуються між учителем та учнем індивідуально. Наприклад, завдання надаються в 1-10 числах місяця, а термін здачі учнем може бути 25-30 числа місяця.

Цей вид навчання підійде для завантажених іншими обов’язками учнів. Наприклад, тих, хто професійно займається спортом, і не може через повну завантаженість, отримувати знання згідно з традиційним графіком.

Форма, види дистанційного навчання у кожному навчальному закладі обираються окремо, виходячи з можливостей та потреб навчального процесу. Але, асинхронне навчання та навчання за вільним графіком для занять у школі використовується вкрай рідко, частіше у коледжах, вищих навчальних закладах.

Дистанційна освіта – відкриття, що дозволяє отримувати максимум знань та можливостей, вчитись новому та тому, про що давно мріялося. 

Переваги навчання онлайн

Ще 10-15 років тому неможливо було уявити, що можна здобувати знання, перебуваючи за межами навчального закладу. Про те, що таке онлайн школа мало хто знав, а зараз це сучасна форма, яка все більше поширюється і займає важливе місце в системі освіти. Переваг у цієї форми освіти чимало. Серед основних виділяються:

  • Доступність
  • Безперервність навчального процесу
  • Освоєння нових технологій
  • Великі можливості здобуття нових знань, не залишаючи рідну домівку, місто, селище.

Можна багато говорити про переваги дистанційного навчання, але те, що тепер важливий елемент сучасної освіти – безперечний факт.

Недоліки онлайн навчання

Недоліки онлайн навчанняШкільна освіта, уроки – складний процес, що вимагає від вчителя значних витрат сил, уміння дисциплінувати, можливості донести «добре, світле та важливе» для кожного учня. І при проведенні уроків онлайн таке навантаження збільшується в рази, оскільки вдома більше відволікаючих моментів, менше дисципліни та бажання вчитися.

Тому дуже важливо використовувати лише ефективні форми навчання онлайн, що дозволяють встановити контакт між учителем та учнями середньої та старшої школи. Щодо початкової школи – такою аудиторією буває важко керувати у класі, дисциплінувати, не кажучи вже про проведення занять із ними онлайн. Для учнів початкової школи онлайн навчання рекомендується проводити у формі поглибленого вивчення окремого предмета або проведення розважальних (додаткових) занять. Допускається також проведення трохи більше 2-х занять щодня учнів початкової школи.

Дистанційне навчання у школі – це нескладно, головне – правильно організувати навчальний процес, обрати пріоритети. Вчителю потрібно знайти ефективні форми проведення уроків, зацікавити учнів, заохочувати на кожному занятті онлайн, вести діалог, вміти утримувати увагу онлайн. Завдань чимало, але професіоналам вони під силу. Все рухається, змінюється і треба бути сучасним, розвиватися, щоб підростаюче покоління вчилося і знанням, і можливості бути гнучким до нових віянь цього світу.

Відео по темі

Статті з блогу

Як зрозуміти і вивчити математику
Як підготуватися до ЗНО з фізики
Навіщо потрібна математика
Дистанційна освіта за кордоном

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом