PLANETACLUB

Як вивчити таблицю Менделєєва?

Час читання

3 хвилини

Переглядів

138

Опубліковано

08.12.2021

Оновлено

24.04.2024

Зміст

Як швидко вивчити таблицю Менделєєва? Це камінь спотикання як студентів, так і школярів. Найчастіше учням доводиться в максимально стислий період зубрити всі елементи, а також намагатися зрозуміти, які властивості вони мають.

Досвідчені педагоги знають, як легко вивчити таблицю Менделєєва – важливо мати бажання, впевненість у успіху та застосовувати творчий підхід до справи.

 

Основні правила.

Щоб зрозуміти, як результативно вивчати таблицю Менделєєва, важливо застосовувати одразу кілька способів:

1. Візуалізація.

Як запам’ятати таблицю Менделєєва? – Завжди тримати її на очах. Найкраще роздрукувати її та розмістити над робочим місцем, щоб вона завжди була на очах. Також копія таблиці має бути у школяра в кишені – так він зможе періодично заглядати до неї, коли їде у транспорті чи стоїть у черзі. Ще один чудовий спосіб – намагатися час від часу відтворювати елементи таблиці по пам’яті, даний метод добре тренує мозок.

2. Постійне повторення.

Якщо у дитини з’явився вільний час, варто приділити пару хвилин таблиці, просто перечитавши всі елементи. Згодом вони легко відкладуться у пам’яті.

3. Етапність.

Неможливо завчити одночасно всі елементи, мозок просто буде перевантажений великою кількістю інформації і її фільтруватиме. Оптимальне рішення – ділити таблицю на сектори чи стовпчики та запам’ятовувати їх поетапно. 

Як швидко вивчити хімічні елементи, якщо стандартні методи не працюють.

Не всі діти мають гарну пам’ять, а хтось просто не сприймає інформацію традиційними методами. Як правильно вивчати таблицю Менделєєва в такому разі – застосовувати оригінальні техніки:

Мнемотехнічна методика.

Вивчити таблицю МєнделєєваДаний метод будується на асоціаціях, які допоможуть впоратися з таблицею навіть дітям, які мають проблеми з посидючістю та самоорганізацією. Ігрова форма навчання завжди легше переноситься школярами, ніж нудні традиційні уроки.

Як швидко вивчити елементи хімії за допомогою мнемотехніки:

Для елементів учню пропонується обрати яскраву асоціацію. В її основі може лежати картинка, образ, звук чи рима. Школяр може створити цілу історію, героями якої виступлять заримовані елементи, наприклад цезій друг Цезаря, карбон вкрав картон.

  • Віршована форма.

Ефективно, якщо частини таблиці, згруповані у віршах за якоюсь ознакою: «натрій, калій та аргентум, знаємо ми, одновалентні». Рима краще запам’ятовується і залишається у пам’яті на довгостроковий період.

  • Пісні.

Ще краще, якщо вірші підкріпляться мотивом улюбленої пісні – можна самостійно написати слова або знайти готові варіанти в мережі.

  • Цікаві історії.

Дитині можна запропонувати вигадати цілу казку, героями якої будуть хімічні елементи. Нехай це будуть супергерої людина-кремній чи агент Фтор, які рятують людство від інших злих представників таблиці. Школяр сам не помітить, як запам’ятає всіх дійових осіб за іменами та порядковими номерами

Асоціації.

Прості назви з таблиці запам’ятовуються легко, а менш поширені швидко вивітрюються з голови. Тому потрібно пов’язати кожен елемент із яскравою асоціацією, підкріпленою якоюсь історією. Наприклад, Аргентум – це моряк із Аргентини, який знайшов на острові багато срібла. Магній – це маг, який бореться із злом, Рубідій – це мандрівник, який шукає рубіни.

Якщо потрібно запам’ятати послідовність елементів, потрібно вигадувати історія, де вони взаємодіють друг з одним по черзі. Наприклад, водень попросив передати подарунок до Франції через усю таблицю, і кожен елемент додавав на шляху щось своє.

Такий формат подання матеріалу дозволяє розслабитися і не ставитись до заучування з негативом.

Ігрова подача

таблиця Мєнделєєва в ігровій форміВсі діти, та й дорослі дуже люблять ігри, тому така подача інформації стане відмінною допомогою під час навчання. Існує безліч тематичних варіантів настільних, а також комп’ютерних аналогів. Сьогодні можна скачати і різноманітні програми для телефонів, де учень легко засвоюватиме матеріал і періодично його повторюватиме.

Ще один ефективний спосіб, як правильно вивчити таблицю Менделєєва – влаштовувати опитування у формі загадок або шарад, де у відповідях приховано назви хімічних елементів. Можна складати кросворди чи просити вгадати елемент за властивостями, називати його «найкращих друзів» – найближчих сусідів за таблицею. 

Репетитор з хімії.

Не завжди зазначені способи можуть спрацювати, особливо, якщо школяр має проблеми з природними і точними науками. Іноді у дитини може бути слабо розвинена уява або процес запам’ятовування пов’язаний з негативним досвідом. Але навіть у такому випадку не варто зневірятися, адже завжди можна звернутися за допомогою до репетитора з хімії. Викладачі мають величезний досвід роботи з різними учнями:

  • викладач підбере індивідуальну методику для кожного учня, виходячи з рівня його знань та здібностей до запам’ятовування;
  • в арсеналі вчителя є безліч тактик, які дозволяють дитині успішно запам’ятати таблицю в короткий термін;

Вивчення таблиці Менделєєва – ключ до всієї хімії. Вивчити її зможе будь-хто, головне не лякатися великого обсягу завдань, а плавно йти до мети.

Відео по темі

Статті з блогу

Обов’язкві предмети для ДПА у 4 та 9 класах
Як добре вчитися
Чи обов’язково вмикати камеру на дистанційному навчанні?
Перелік канцелярії для 1 класу

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом