PLANETACLUB

Хто такий логопед? Що таке логопедія?

Час читання

3 хвилини

Переглядів

125

Опубліковано

09.06.2021

Оновлено

23.04.2024

Зміст

Логопедія

Логопедія – це повноцінна галузь (один з напрямків педагогіки), що вивчає різні порушення мовлення у дорослих та дітей. А також вона відповідає за процес виявлення, попередження та усунення цих порушень. Галузь потрібна для того, щоб скоригувати неправильну вимову слів (дикцію).

Основні види недоліків мовлення

  • брадилалія – слова озвучуються швидко;
  • тахілалія – вимова повільна;
  • дизартрія – мовлення нерівне, із рваним темпом та неправильними інтонаціями;
  • Алалія – відсутність мовлення (повна або часткова);
  • Ринолалія – наявність характерного «носового» звучання (чути гугняві відтінки);
  • дислалія – некоректна вимова однієї літери чи кількох;
  • постійне спотикання на словах;
  • Заїкання

Одне з головних завдань батьків – це зробити оточуючий світ комфортним і зрозумілим для дитини, дати необхідні навички поведінки і спілкування з іншими дітьми. Без можливості чітко висловлювати і проговорювати свої думки і прохання, малюкові буде складно знаходиться в дитячому колективі і вчитися нарівні з іншими дітьми.

І ось тут на допомогу приходить дитячий логопед.

Логопед і логопед дефектолог

Логопед – це кваліфікований спеціаліст, який застосовує ефективні та давно перевірені на практиці методики логопедичної роботи. Виконує з дітьми такі вправи:

  • наслідувально-виконавчі (коли потрібно повторити за педагогом),

  • пояснювально-ілюстративні (налаштування дикції за картинками),

  • інформаційно-комунікаційні (постійне спілкування).

Логопед-дефектолог – це також кваліфікований фахівець, що усуває вади мови. Але його профіль трохи інший порівняно з логопедом. Він працює з дітьми та дорослими, які мають фізичні або психічні розлади (проблеми з ЦНС, РАС, ЗПР, ЗМР, низький слух, поганий зір, порушена дрібна моторика та ін). Його вправи ґрунтуються більше на психологічних, неврологічних та психіатричних аспектах. Професійна діяльность логопеда-дефектолога охоплює більш широкий спектр проблем порівняно з логопедом. Останній фокусується переважно на постановці правильного мовлення. Він покращує фонематичний слух, сприяє накопиченню лексикону, допомагає говорити складно. Дефектолог більше працює над пошуком причини порушення мови та її усунення.

Навіщо потрібен логопед?

Професійний логопед – це унікальна професія, яка включає в себе знання з галузі педагогіки, медицини і психології. Фахівці в цій галузі мають вищу логопедичну або дефектологічну освіту і допомагають усунути найпоширеніші порушення мови: неправильна вимова звуків, заїкання, дуже швидкий (повільний) темп мови або відсутність чіткості.

Для того, щоб виявити і вирішити мовні проблеми, логопед проводить комплексну діагностику за допомогою спеціальних тестів, а іноді направляє на консультацію і до інших лікарів: отоларинголога, невролога або психіатра.

Крім корекції усного мовлення, логопед виправляє і порушення письма, яке може виникнути в шкільному віці (дисграфія, аграфія).

Головні цілі та завдання логопеда

Цілі логопедаПравильна вимова звуків – це тривалий процес, який буде успішним тільки в разі регулярних і повноцінних занять. Головне завдання батьків в цьому випадку – допомогти дитині налаштуватися на заняття і забезпечити їх сталість, а головне завдання логопеда – це:

  • Визначити тяжкість порушення мовних процесів.
  • Виявити причину їх виникнення (спадковість, фізичні особливості, психологічні проблеми).
  • Підібрати комплекс ефективних артикуляційних вправ і коригувати його залежно від результатів занять.
  • Забезпечити навик правильного дихання під час промови, довести вимови звуків до автоматизації.

Крім цього, логопед підкаже батькам  напрямки для домашніх занять з дитиною: ігри для розвитку мови, заходи з поповнення словникового запасу.

Коли потрібно звертатися до логопеда?

Проблеми з вимовою – це саме той випадок, коли краще підстрахуватися і проконсультуватися з фахівцем, якщо вас щось непокоїть. Чим раніше ви почнете заняття з корекції мовлення, тим більший ефект вони принесуть.

Повна відсутність мовлення з 3 років, заїкання, відчутні проблеми у мові, нечітке вимова всіх або окремих звуків, проблеми з заучуванням віршів (після 6 років), з письмом (початкова школа), фізичні або психологічні травми, що призвели погіршення мови – ось часті причини для занепокоєності батьків і привід для консультації з фахівцем.

Так хто такий логопед? Це ваш друг і помічник, який може за допомогою простих вправ зробити мову вашої дитини чистою, грамотною і, найголовніше, зрозумілою вам і оточуючим!

Відео по темі

Статті з блогу

Школа майбутнього: особливості та перспективи
Хто такий логопед? Що таке логопедія?
Сімейне навчання, що це?
Як підготуватися до ЗНО з математики

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом