PLANETACLUB

На благо дитини: коли і навіщо потрібно переходити до іншої школи

Час читання

3 хвилини

Переглядів

229

Опубліковано

25.06.2021

Оновлено

23.04.2024

Зміст

Існує безліч причин, з яких діти змінюють школу. Іноді, питання чисто територіальне, наприклад, це переїзд до іншого міста. Але часом виникають справжні проблеми, коли однозначно потрібно змінювати школу незалежно від місця проживання.

Чому потрібно змінювати школу

Перехід дитини до іншої школи пов’язаний з багатьма труднощами і не найприємнішими нюансами, але таке рішення стане єдиним можливим засобом якщо:Навіщо переходити до іншої школи

  • Склалися важкі стосунки з класом. Нерідко діти утворюють групи і починають ображати слабших хлопців. Коли мають місце знущання або приниження, заклад потрібно залишати.
  • Упереджене ставлення педагога. В такому разі не повинно виникати питання, чи варто міняти школу. Адже вчитель може негативно вплинути на оцінки.
  • Дитина дуже замкнута і губиться серед великої кількості дітей. У даній ситуації можна розглянути варіант з дистанційним навчанням, яке допоможе боязкому малюкові комфортно отримувати знання.
  • Переїзд в інший район. Якщо збираєтеся жити в районі, який буде знаходитися на великій відстані від школи, то краще змінити школу, щоб дитині не потрібно було витрачати додатковий час на дорогу.
  • Дитині дуже складно дається програма. Буває, що батьки віддають дитину до закладу з математичним нахилом, але сам учень більше схильний до гуманітарних або природничих наук, тому навчання в такому закладі стає для нього справжніми тортурами.

Плюси та мінуси переходу до іншої школи

Розібравшись з тим, як і навіщо міняти школу, варто пам’ятати, що у такого рішення є переваги і певні недоліки.

Переваги

  • Нові знайомства. Навіть якщо в попередній школі у дитини вже склалися дружні стосунки з однокласниками,вона завжди може спілкуватися з ними. А в новій установі вона заведе інші цікаві знайомства.
  • Зміна гнітючої обстановки. Якщо атмосфера в попередньому закладі негативно впливала на учня, то в новій школі він нарешті зможе розслабитися.
  • Дитина вчиться адаптуватися. Завдяки переходу в нове місце, у школяра розвивається багато корисних якостей: самостійність, відповідальність, так як в перший час він ще не встиг завести друзів, тому списувати буде ні в кого.
  • Інша програма. Змінюючи школу, дитина потрапляє в нові умови, це стосується і ходу уроків. Інша навчальна програма може виявитися набагато ефективніше і розкрити потенціал учня, про який не підозрював навіть він сам.

Недоліки

Серед недоліків можна виділити головний – будь-яка серйозна зміна в житті викликає сильний стрес навіть у дорослого, а дитина тим більше піддасться хвилюванню. Але можна мінімізувати цей фактор походом до грамотного психолога.

Ще один недолік переходу – спочатку учень швидше за все почне відставати від програми. Але вчителі, як правило, йдуть на поступки і не пред’являють занадто багато вимог новеньким.

Коли краще змінювати школу

Якщо говорити про оптимальний час переходу, то психологи стверджують, що найкраще змінювати школу в кінці навчального року. Так учень не буде «відірваний» від навчання посеред семестру і не почне відставати в навчанні.

Але якщо ситуація критична – над дитиною знущаються або педагоги навмисно занижують оцінки, то краще перевестися посеред семестру, ніж залишати школяра в негативній атмосфері до кінця року.

Що потрібно знати при переході до іншої школи

Перехід до іншої школиПеред тим, як має відбутися перехід до іншої школи краще заздалегідь довідатися про декілька важливих питань:

  • Форма одягу. Деякі заклади допускають вільний стиль, інші ж, навпаки, вимагають дотримання суворого стилю. Також варто уточнити те, чи можна носити нетрадиційні стрижки, фарбувати волосся.
  • Режим занять. Необхідно дізнатися на якій зміні буде вчитися школяр і яким буде розклад уроків. Можливо, тут будуть якісь додаткові предмети.
  • Позакласна активність. Варто узгоджувати заняття в секціях з основним розкладом або зменшити години хобі, щоб дати можливість новачкові адаптуватися.

Відео по темі

Статті з блогу

Як підготуватися до ЗНО з хімії
Навіщо потрібне ЗНО? Що було раніше?
Як стати відмінником чи відмінницею у школі
Як перевести дитину до іншої школи

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

1 Комментар
Старіші
Новіші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ірина
03.04.2024 23:44

Все зрозуміло)

imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом