PLANETACLUB

Тайм-Менеджмент для дітей

Час читання

6 хвилини

Переглядів

109

Опубліковано

18.12.2021

Оновлено

24.04.2024

Зміст

Уміння раціонально використовувати свій час – цінна навичка, яку важливо розвивати з дитинства. Тайм-менеджмент закладає здібності до самоорганізації, що багатьом не є властивим навіть у дорослому житті. Проста істина свідчить: шлях до успіху складається із численних маленьких кроків, які беруть свій початок із дитинства.

Що же таке тайм-менеджмент?

Поняття відносно нове у нашому житті, але корисне навіть для батьків. Адже поки вони не навчаться грамотно планувати свої справи та знаходити час на відпочинок та спілкування із сім’єю недоцільно вимагати подібного від дітей.

Якщо перекласти дослівно, то тайм-менеджмент – це управління часом. Організація розпорядку дня таким чином, щоб досягти максимальної ефективності у всіх сферах життя. Помиляються ті батьки, для яких розпорядок важливий лише з точки зору успішності у шкільному житті. Насправді дитячий тайм-менеджмент формує особливе мислення. Дитина стане особистістю, яка чудово вміє ставити цілі та досягати їх.

7 причин, чому тайм-менеджмент корисний для дитини:

  • правильний розподіл своїх сил та можливостей;
  • більш якісне виконання будь-яких завдань;
  • чітке розуміння своїх обов’язків;
  • відсутність протягом дня надлишку вільного часу, коли школяр нічим не зайнятий;
  • здатність менше втомлюватись від щоденної рутини; вірний і простий шлях до самостійності, отже – і відповідальності;
  • на власному прикладі учень починає розуміти цінність свого та чужого часу.

3 ключові моменти для батьків

Щоб планування часу запрацювало з максимальною ефективністю, мамам та татам потрібно оцінити цю навичку очима дитини. Ці поради щодо тайм-менеджменту потрібно прийняти як базові поняття.

Дитячий “час” відрізняється від дорослого

Щоб зрозуміти сенс, досить порівняти дві типові фрази із життя дорослих та дітей. Батьки кажуть: “Залишилося так мало часу – через рік закінчується термін контракту”. Позиція сина чи доньки: “Я встигну вивчити вірш – його нам здавати аж післязавтра”.

З цих позицій випливає, що у малюків і навіть старших дітей ще недостатньо життєвого досвіду. Вони не розуміють, які обсяги роботи можна встигати виконувати за години/дні/тижні/місяць. Тому довгострокові плани мають контролювати саме батьки, коректно втручаючись у розроблений тайм-менеджмент для школярів.

Щоб планування часу запрацювало з максимальною ефективністю, мамам та татам потрібно оцінити цю навичку очима дитини. Ці поради щодо тайм-менеджменту потрібно прийняти як базові поняття.

Маркуємо Жаб та Слонів

ЖабаЩоб легше пояснити, що якісь обов’язки вимагають щоденного виконання, назвемо їх «Жабами». Це маленькі, неприємні справи, які потрібно виконувати щодня. Розкажіть школяру, що Жаби – невеликі. І в цьому їхня перевага. Впіймав (тобто виконав справу) – і забув. Але якщо відкладати полювання, жаб стає занадто багато. І вони починають створювати величезні проблеми.

На жабу важливо полювати з перервами. Спіймали 1-2 – і можемо дозволити собі перерву на мультик. Спіймали ще кілька – і сміливо можна погуляти на вулиці.

Слони – це величезні справи. Не вийде виконати їх за один раз. Слона доводиться тягнути кілька днів, а то й тижнів. Але якщо не почати це робити, то Слон так і не зрушить з місця.

Які справи можуть виявитися типовими Жабами:

  • щоденне виконання домашніх завдань;
  • обов’язок прибрати/розібрати постіль;
  • прибирання на робочому столі;
  • прибирання у клітині хом’ячка;
  • складання речей до шафи після повернення додому;
  • заняття із репетитором;
  • ранкові та вечірні гігієнічні процедури.

Слонами можуть бути:

  • читання книг із списку літератури на літо;
  • повторення матеріалів та підготовка до тематичних контрольних, зрізів;
  • перегляд серії науково-пізнавальних фільмів;
  • генеральне прибирання своєї кімнати.

Щоб приручити Слона і вполювати жаб, можна використовувати метод візуалізації. Підготуйте друковані шаблони. На одній сторінці буде величезний Слон. І він асоціюється зі складною справою. Наприклад, прочитання великої книги. По мірі того, як зростатиме кількість прочитаних сторінок, дитина зможе частково зафарбовувати хобот, вуха, хвіст та інші частини тварини. Так вона зможе оцінити обсяг очікуваної роботи. І яке захоплення викличе “виконаний” Слон!

Підрахуйте, скільки жаб у планах на кожен день? Надрукуйте таку кількість на аркуші паперу. І в міру виконання справ можна закреслювати і негарних жаб.

Правильно мотивуйте

Прийміть як належне: дитині важко зрозуміти, що виконання стількох справ – це для її ж блага. Тільки дорослий може робити через “не хочу”, чітко знаючи про перспективу. Тож чадо треба мотивувати. Але в жодному разі не грошима та матеріальними цінностями. Інакше щоразу ставки мають зростати. Але, наприклад, за кожного виконаного Слона потрібна якась винагорода. І дайте право обирати із кількох запропонованих варіантів-заохочень.

Вдалі ідеї для мотивації:

  • сімейний пікнік за містом;
  • риболовля з татом;
  • мама приготує улюблений десерт, який готується вдома дуже рідко;
  • можна буде сходити із друзями до кінотеатру;
  • цілий тиждень можна не виносити сміття.

7 правил розробки тайм-менеджменту для дітей

А тепер безпосередньо практичні поради, які допоможуть грамотно розподілити дитячий час. Які нюанси варто врахувати, щоб план справді працював?

Правило 1. Ніякого поспіху

Щоб всюди встигати, треба нікуди не поспішати. Будь-який поспіх завжди провокує хвилювання та нерозуміння, як діяти. Детально підрахуйте, скільки часу на день йде на всю рутину, дозвілля, навчання. Для складання плану рекомендується не писати графік “з голови”. Візьміть цілий тиждень для відстеження дій маленького учня. І щодня прописуйте всі справи і витрачений час – з ранкового вмивання і до прочитання книжки перед сном. І лише потім пропишіть графік.

Правило 2. Розставляйте пріоритети

Час – не гумовий. І як би не хотілося батькам, щоб дитина встигла бути походити і на танці, і на програмування, і на теніс, – такий насичений графік їй не під силу. Тому визначте, від яких гуртків ви відмовляєтесь, а що залишається у житті дитини пріоритетним.

Правило 3. Спільне планування

Якщо мама або тато одного дня повісить на стіні розпорядок дня – це викличе обурення. Особливо якщо це тайм-менеджмент для підлітків. Все буде сприйнято як “обов’язкове”. Щоб цього не сталося, разом з дитиною розберіть список справ, пропишіть порядок виконання. Обов’язково внесіть частину коректив, яких вимагає школяр. У якихось питаннях доведеться йти на зустріч.

Правило 4. Не школою єдиною

Ще одна поширена помилка – це залишити всі сили та час на освіту. Дитинство має проходити з мінімальними стресовими ситуаціями. Залиште місце у розпорядку дня для ігор, спілкування з однолітками, перегляду мультиків та соцмереж. Але за умови, що вони лімітовані за часом.

Правило 5. Візуалізуйте час

Візуалізуйте часУ дітей образне мислення. Для них фраза “у тебе є 20 хвилин” – нічого не означає. Але якщо завести будильник або поставити перед очима пісочний годинник, то дитина швидко оцінить вимогу. Ви можете допомогти їй скласти барвистий графік на тиждень. Можна купити школяру коркову дошку, на яку він зможе прикріплювати списки справ, викреслювати виконані завдання, коригувати час самостійно.

Тайм-менеджмент показує, що згодом дитина якісь справи починає виконувати швидше, ніж прописано у графіку. Отже – має право збільшити кількість вільного часу.

Правило 6. Ліквідувати поглиначів часу

Не поспішайте дорікати школяру за повільність. Проаналізуйте, що змушує його постійно відволікатися? Якщо мобільний телефон, то позначте правило, що його можна отримати лише під час вільного часу на графіку. Не дозволяйте тримати смартфон у руках під час прийому їжі.

Перегляньте маршрут дитини до школи, на спортивну секцію. Якщо дорога займає занадто багато часу, можливо, варто знайти аналогічний гурток поблизу будинку або запропонувати дитині замінити його на іншу секцію.

Правило 7. Сімейний тайм-менеджмент

Повага та цінність часу мають стати сімейною традицією. Створюйте разом довгострокове планування. Наприклад, у новорічні свята батьки з дитиною можуть прописати на цілий рік дні народження, свята, заплановані походи до ТРЦ, дати літнього відпочинку, вилазки на природу, відвідування притулків із тваринами. Син чи донька намагатимуться підпорядкувати власні справи під сімейні. Адже вони чітко бачитимуть на графіку, в які дні всі обов’язки мають бути виконані заздалегідь.

І головне – це якісний відпочинок у родинному колі. Без релаксу неможлива і продуктивна робота школяра. Втім, як і його батьків. В очікуванні цікавих вихідних легше працювати всім.

Тайм-менеджмент. Реальний досвід однієї мами.

Я прийшла до думки, що навчити дітей цінувати час – справа нелегка, але необхідна. Без цього досвіду весь результат подальшого навчання та інших занять був поставлений мною під сумнів. І повірте, причини так вважати у мене були. Ще на старті було зрозуміло, що шлях нас чекає довгий. Алея я була впевнена, що дитячий тайм-менеджмент стане нам у пригоді.

За час роботи мамою накопичилася достатня кількість побажань до двох осіб, що дорослішали поряд зі мною.

Серед них виконані домашні завдання, порядок у кімнаті та інші щоденні обов’язки були лише невеликою верхівкою айсбергу.

Для себе я зрозуміла, що для гармонійного розвитку людина повинна виявляти інтерес до хоча б одного пункту в кожній із наступних сфер:

• Інтелектуальна – книги, музика, малювання, IT технології, мови.

 Фізична – режим дня та організованість (!), спорт, танці, харчування

• Духовна – моральний розвиток (необов’язково релігія), природа

• Соціальна – стосунки у сім’ї, друзі, школа

Реалізація в кожній із сфер потребує певних зусиль і без мотивації та допомоги дорослих, основній частини підростаючого покоління не обійтися.

Наприклад, завдання вивчити англійську для дитини абстрактна і незрозуміла, але якщо доручити їй щотижня вчити по 70 нових слів (загалом по 7 на день), то за рік можна пристойно підтягнути словниковий запас.

З книгами та сама історія – всього то й треба читати по одній главі на день і список художньої літератури на літо танутиме на очах.

У тайм-менеджменті така щоденна робота над собою називається поїдання «слонів». Слони – великі складні завдання, але якщо розбити їх на невеликі шматочки, виявиться, що впоратись з ними не так вже й складно.

У різних джерелах, можна знайти безліч інформації щодо організації порядку та часу, але теорією нікого не захопити. Довелося шукати цікавіші варіанти.

Для початку вирішила не оголошувати дітям про далекосяжні плани, а просто підкидати їм щодня нове завдання. Почали з тімбілдінгу. Так як дітей у мене двоє, щоб перемогти лінощі та безладдя – у моєму розумінні вони мали стати командою.

Тейма менеджмент. Реальний досвід однієї мамиНам знадобився ватман, принтер та звичайні аркуші паперу. Надрукувала розмальовки із зображенням материків, видала олівці, ножиці та запропонувала розфарбувати країни та континенти в улюблені кольори. Діти працювали окремо – кожен над своєю ділянкою суші. Далі залишалося найцікавіше – треба було вирізати материки та острови за контуром та наклеїти на ватман. Зробили і вийшла створена спільними зусиллями карта світу. Справа можна побачити результат.

Як резюме сказала дітям, що вони разом попрацювали над однією ідеєю.

Карту прикріпили на стіну на видному місці. Всі пораділи та заспокоїлися, а я продовжила пошуки шляхів до взаєморозуміння та порядку. Робота над тайм-менеджментом тільки починалася.

Відео по темі

Статті з блогу

Як скласти ЗНО з математики
Тайм-Менеджмент для дітей
Сімейне навчання, що це?
Чи обов’язково вмикати камеру на дистанційному навчанні?

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом