PLANETACLUB

Навіщо потрібні курси підготовки до школи? Коли починати?

Час читання

2 хвилини

Переглядів

132

Опубліковано

23.06.2021

Оновлено

23.04.2024

Зміст

Підготовка до школи: бути чи не бути?

Початок навчання в школі – вирішальний етап в житті дитини. Замість веселих прогулянок в дитячому саду доводиться смирно сидіти на уроках, робити домашні завдання, відповідати вчителю на складні питання. Багато психологів говорять, що всі ці зміни призводять першокласників в стан стресу. Як спростити період адаптації малюка до початку навчання? Відповідь проста – записатися на курси підготовки до школи. Маючи за плечима практичний досвід, першокласник швидше і легше пристосуватися до шкільних занять, що позитивно позначиться на його психічному і фізичному здоров’ї.

Навіщо потрібна підготовка до школи

Навіщо потрібна підготовка до школиСучасна початкова школа значно підвищила вимоги до першокласників. Раніше діти осягали премудрості письма і читання на шкільній лаві. Сьогодні негласним стандартом вважається, що вступаючи до 1 класу учень повинен вміти в якійсь мірі читати і писати, осмислено відповідати на питання про сім’ю і навколишній світ.

Зазвичай, перед зарахуванням до школи вчителі молодших класів тестують дітей. Незважаючи на дебати про правомірність такого тестування, педагоги роблять це постійно. Це потрібно для того, щоб розділити першокласників на класи з приблизно однаковим рівнем підготовки. За його результатами дитині пропонується та чи інша програма.

Підготовка до школи дитині потрібна не тільки для того, щоб дати необхідні знання. Існує ще кілька причин її необхідності:

  • розвиток запам’ятовування;
  • підвищення інтелектуальних здібностей (аналіз і синтез знань, логічне судження);
  • поліпшення зорово-моторної координації;
  • розвиток концентрації і посидючості;
  • досвід поведінки в колективі однолітків.

Крім того, дитина отримує знання, які допоможуть їй успішно впоратися з тестуванням.

Як проходить підготовка

5-6 річна дитина займається відразу кількома предметами. Упор робиться на математику, письмо і читання. Крім цього, на курсах розвивають мову, фонетичний слух, дрібну моторику. Вчителі розповідають про навколишній світ і формують просторово-тимчасові навички. Заняття проходять в індивідуальному форматі або міні-групах. Педагоги знають, як підготувати до школи так, щоб розвинути в учня інтерес до навчання.

Разом з потрібним багажем знань дошкільник адаптується до процесу навчання, простіше кажучи, він вчиться вчитися.

У якому віці починати готуватися до школи?

Коли розпочинати підготовку до школиПрийом в школу проводиться ранньою весною, а курси починають працювати зазвичай з початку вересня. В результаті дитині залишається на підготовку всього півроку, а якщо врахувати новорічні свята, пропуски через хворобу, то і того менше. Тому ідеальний вік для початку – 5 років за умови, що в школу він йде з 7-річного віку. П’ятирічки – чудові учні. Їм все цікаво, вони з задоволенням навчаються новому і швидко засвоюють інформацію.

З іншого боку, кожна дитина – індивідуальність. Не старайтеся вчити вашу доньку чи сина, якщо відчуваєте активну протидію. У справі дитячого навчання важливо відчути той момент, коли він сам потягнеться до знань. А передчасні пориви батьків можуть привести до негативного ставлення до навчання.

Якщо ви запитаєте у психолога: «Для чого потрібна підготовка до школи?», То він відповість “Для формування у дитини внутрішньої позиції школяра”. Готовність до навчання – це не тільки певний рівень мислення. Під цим мається на увазі і мотивація до пізнання, і сила волі, і соціальна зрілість майбутнього учня.

Відео по темі

Статті з блогу

Навіщо потрібні курси підготовки до школи? Коли починати?
Навіщо потрібне ЗНО? Що було раніше?
Що таке НМТ?
Школа майбутнього: особливості та перспективи

Підписатися на наші новини

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Коментарі

0 Комментар(ів)
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
imgonline-com-ua-Resize-VIwBICAfYNk9q

Зворотній зв'язок

лого 44
Ваш запит отримано.
Ми з вами зв'яжемось найближчим часом